Prostor pro Bistro Fichtl

Myslím, že jsem stále ještě nenašla tu nejideálnější polohu, ve které by měl podnik být. Možná, že s jejím hledáním nikdy neskončím, a bude se prostě měnit tak, aby byl co nejlepší, budu pořád hledat nové věci, abychom měli co nabídnout. Stojí to sice velké úsilí, ale zač bychom potom jinak stáli. Stali bychom se vlastním pomníkem.
smrciny_vsechny_cesty_vedou_k_nam

Všechny cesty vedou k nám

Nepřestává mě udivovat, jak krásnou přírodu tady máme. Vždy, když jsem příliš unavená, vyrazím do našeho okolí načerpat energii. Díky tomu ji potom mohu vracet zpět místu, kde žijeme.

O receptech pro zoufalé manželky

Mistři cukráři haní Ameriku za to, že nám přináší jen hrnkové recepty, a přitom Amerika nás učí, jak být tou správnou „zoufalou manželkou“. Tou, co má pořád napečeno, naklizeno, děti jako ze škatulky, perfektní outfit a make-up. Takže jak to má zoufalá manželka udělat, když chce vyfiknout nějaký ten cukrářský majstrštyk, aniž by nebyla v deset večer absolutně sedřená? Děti řvou, v kuchyni bordel, řasenka rozmazaná…
pandoro_3

O pečení podle Maršálka

Jestli mi nějaké recepty zaručeně fungují, tak jsou to ty od cukráře Maršálka, porotce pořadu Peče celá země. Potěšila mě jeho kniha Moderní česká cukrařina, která vycházela v době, kdy jsem si sama dodělávala odborné vzdělání v oboru cukrář. Každý jeho recept má svůj krátký příběh, který je ódou na sladké.

O Horních Pasekách – zapomenutých

Dnes, pod příkrovem sněhu nacházíme zbytky nedůstojně zpustošeného německého hřbitova, cesty, základy původních stavení, vrch s majestátním výhledem na německou stranu, to vše možná hyzděné, možná zajímavé, nedávno vystavěnými větrnými elektrárnami. Paseky jsou dokladem toho, jak moc jsme se tu v Aši zakopali, ale že ještě něco nám zbývá. Naše přírodní bohatství.

O zemětřesení u nás

Také jste v posledních dnech zaznamenali chvění země? Oblast západních Čech a především oblast táhnoucí se zhruba od Nového Kostela k Horním Lubům je bohatá na takzvané zemětřesné roje, ty potom pociťujeme i u nás v Aši. Aktuálně se pohybují kolem dvou stupňů Richterovy stupnice (vyjádřeno veličinou magnitudo).

O tom, co v Aši rozhodně chybí – náš plán rozvoje cestovního ruchu ve zkratce

Máme obrovský potenciál určit si identitu našeho regionu, vymýšlet projekty, atraktivity, vymýšlet, jak to udělat SMART, GREEN a ECO. Máme obrovský potenciál, jak na tento segment navázat podnikání, zaměstnanost, vzdělávání, přitáhnout mladé lidi… ale neděláme to. Nebo to spíš nedělá naše město, a proto se o to snažíme sami. Náš koncept ve zkratce si můžete stáhnout zde. Přidejte se!

O stezce „Zaniklé Vernéřovsko“

Stezka, kterou jsme vymysleli mapuje jedny z nejvýznamnějších hospodářských činností na „zaniklém Veréřovsku“ – hospody a mlýny. Dnes v téměř původní podobě stojí jen jedna z budov mlýnů a jedna hospoda. Stezka vás dovede také na zajímavé místo, kterým jsou Vernéřovské doly.
Geopark Smrčiny

O tom, proč se rozhodně (ne)přestěhovat do Aše

Pokud jste stejný blázen jako já a nevadí vám nakupovat jen přes e-shopy, dokážete být introvertem z donucení a trávit tiché večery při četbě (a při psaní blogu), skutečné uspokojení vám přináší, když si něco upečete a uvaříte sami, tak rozhodně sbalte manžela nebo manželku, partnera, rodinu a přestěhujte se do Aše. Pouze na jiných periferiích naší republiky (není jich už tak moc, většina měst si postupně vydobyla jakýs takýs rozvoj, na rozdíl od Aše), zažijete to, co tady.

O tom, jaké to je být gastrosexuál

Upřímně nemám ráda všechny ty jídelní lístky v restauracích s crazy názvy, kde místo vývar píší consommé, zelenina julienne, omáčka demi-glace, rybí ceviche. Cheese cake nebo čokoládová ganache se už všem dostaly dostatečně pod kůži, ale co se pokusit nazývat věci/jídla, pravými jmény. Potom by byla gastronomie zase o trochu srozumitelnější.