linecky_dort

O lineckém

Linecké je lahodné, krásně voní a dá se připravovat na milion způsobů. Já jsem udělala variaci na koláč z lineckého podle cukráře Josefa Maršálka, a to se švestkami a vanilkovým krémem a do těsta jsem dala místo mandlí pekanové ořechy. Potom jsem udělala „falešný“ Linzer Torte, mřížkový koláč, podle německé blogerky Sallys. Nakonec koláčky z prvorepublikové cukrářské knihy od Josefa Reimanna s mandlemi, meruňkami a pistáciovým krémem s fialkou.

O dortech

U dortů jsem začínala. Není na tom vlastně nic těžkého. Upéct korpus, vyšlehat krém z mascarpone, přidat ovoce, nějakou polevu, a je to. Skoro každá máma někdy upekla dort pro své dítě k narozeninám.

O věnečkách

Odpalované těsto je oříšek. Tedy ne doslova. Nejvíc asi známe odpalované těsto v podobě věnečků a větrníků. Když jsem začínala, pekla jsem ho nejmíň na desetkrát, než se mi povedlo, aby byl korpus propečený, dostatečně nafouknutý, zvenku křupavý, uvnitř vláčný, ale ne mazlavý. Hmota z mléka, másla, mouky a trošky soli se musí v kastrůlku správně „odpálit“, aby to bylo ono. Tam ten problém začíná.

O listovém těstě a proč za všechno můžou komunisti

Asi není nic špatného, když si v obchodě koupíte hotové listové těsto a po nedělním obědě si dopřejete jablečný závin. Ale zkusili jste si někdy udělat listové těsto sami doma?