O dortech

U dortů jsem začínala. Není na tom vlastně nic těžkého. Upéct korpus, vyšlehat krém z mascarpone, přidat ovoce, nějakou polevu, a je to. Skoro každá máma někdy upekla dort pro své dítě k narozeninám.

O věnečkách

Odpalované těsto je oříšek. Tedy ne doslova. Nejvíc asi známe odpalované těsto v podobě věnečků a větrníků. Když jsem začínala, pekla jsem ho nejmíň na desetkrát, než se mi povedlo, aby byl korpus propečený, dostatečně nafouknutý, zvenku křupavý, uvnitř vláčný, ale ne mazlavý. Hmota z mléka, másla, mouky a trošky soli se musí v kastrůlku správně „odpálit“, aby to bylo ono. Tam ten problém začíná.

O listovém těstě a proč za všechno můžou komunisti

Asi není nic špatného, když si v obchodě koupíte hotové listové těsto a po nedělním obědě si dopřejete jablečný závin. Ale zkusili jste si někdy udělat listové těsto sami doma?
Bistro Fichtl

O bistru a o pečení

Naposledy jsem tu psala o tom, že je potřeba začít u sebe. Takže je to trochu odvážné, možná až nekonformní, ale už několik let směřuji k realizaci kavárny. Podle mě, můžete se mnou souhlasit nebo nemusíte, je nejhezčí částí Aše Vernéřovsko.

O Smrčinách a o Aši

Když někam přijedu a řeknu: „Jsem z Aše,“ druhá strana odtuší, „Až z Aše?“ Znáte to, hlavně vy Ašáci. Líbí se mi to krátké slovo „AŠ“. Je výjimečné, je krátké, že už kratší být nemůže, potom by to byla jen samohláska nebo souhláska.