O pečení podle Maršálka

09.01.2021

Jestli mi nějaké recepty zaručeně fungují, tak jsou to ty od cukráře Maršálka, porotce pořadu Peče celá země. Potěšila mě jeho kniha Moderní česká cukrařina, která vycházela v době, kdy jsem si sama dodělávala odborné vzdělání v oboru cukrář. Každý jeho recept má svůj krátký příběh, který je ódou na sladké. Třeba o dezertu z křehkého těsta s meruňkami, mákem a pistáciemi píše: "Kombinace českého máku s exotickými pistáciemi, doplněná mandlovým pečeným krémem frangipane s nakyslými meruňkami je opojná. Snadno se na ni získává závislost…". A celá jeho kniha je skutečným návratem k cukrařině, jak má být, a také k cukrařině, kterou si nekoupíte "za dvacku". Vyzkoušela jsem z této knihy snad všechny recepty, ale nejvíc mě dostal zlatý pařížský dort, griliášové tyčinky s levandulí nebo marokánky, které jsem si tvarově upravila k obrazu svému.

Před Vánoci vyšla jeho další kniha Moje sváteční pečení, kterou jsem nadělila sama sobě pod stromeček. Nátřesk vánočního cukroví a také dalších specialit. Musím si zapsat do diáře, že z knihy ještě zkusím Pastel de nata, který jsem ochutnala v té nejpůvodnější podobě přímo v Lisabonu, třeba se mi podaří v něm zachytit tu atmosféru. Už jsem zkoušela Pandoro s bílou čokoládou (uvidíte v galerii) a je to vážně pochoutka. A také mocca cukroví.

Ve špatném pořadí se nakonec chci dostat k Maršálkově prvotině Péct, milovat a žít. Co víc k tomu dodat, životní to moudro: Péct, milovat a žít